Opstellingen

Wat zijn opstellingen?

Opstellingen zijn een onderdeel van de methodiek systemisch werken. Ze geven inzicht in jouw eigen plek in een systeem, welk systeem dan ook, en je verhouding met de anderen in dat systeem. Je gezin/je leefomgeving is een systeem, Je werk is ook een systeem. Als iedereen in het systeem op de juiste plek staat is er niets aan de hand. Vaak is dat niet het geval, je bent bijvoorbeeld al jong gaan zorgen voor je zieke moeder en bent daardoor misschien wel ongemerkt op de ouderplek terecht gekomen. Vaak neem je in je werk onbewuste patronen uit je systeem van herkomst, het gezin waarin je bent opgegroeid. Je merkt dan dat je vastloopt en dat het je niet gemakkelijk lukt om er iets aan te veranderen.

Wanneer is een opstelling zinvol?

Soms kamp je met patronen in je werk of privéleven, die je misschien wel doorziet, maar waar je geen vat op lijkt te hebben. Of die op verschillende plekken terugkeren: op je werk, in je relatie, je vriendenkring etc. Je neemt bijvoorbeeld steeds te veel werk of verantwoordelijkheid op je schouders, je hebt terugkerende problemen met dezelfde soort mensen, je weet maar niet wat je wilt, je hebt last van onzekerheid, vastzittende emoties, je ervaart stilstand in je leven etc. Je wilt het wel anders, maar er lijkt iets groters mee te spelen, dat het in stand houdt.

Hoe werkt het?

Bij een opstelling verkennen we eerst wat je vraag is. Vervolgens stel je het systeem waar je naar wilt kijken letterlijk in de ruimte op:
in een groep door middel van personen (representanten), in een 1 op 1 sessie representeren blaadjes met namen op de grond (vloerankers) de verschillende elementen die je op wilt stellen.

De kracht van een opstelling is dat de representanten en de vloerankers de dynamiek zichtbaar maken, zonder dat er veel woorden nodig zijn. Door inzicht in deze dynamiek ontstaat er ruimte voor verandering en kan energie weer stromen. Je kunt vrijwel alles opstellen: je gezin van herkomst, je werkomgeving, delen van jezelf.

Opstellingen

Mogelijkheden:

Opstellingen in groepsverband
In een groep met representanten: regelmatig organiseer ik opstellingsbijeenkomsten.

Kijk voor de data en tarieven in de agenda.

Individuele opstelling
Wil je liever een 1 op 1 opstelling doen? Dat kan natuurlijk ook. We gebruiken dan geen personen om te representeren, maar werken met vloerankers of vellen papier. Net zo effectief.
En het is ook mogelijk om online een opstelling te doen, via Zoom. Gebleken is dat ook dit heel goed werkt!
Interesse? Neem even contact met me op, dan bespreken we wat het beste past bij jouw vraag.

Tarief: 135 euro per opstelling (inclusief 21% BTW), duur circa 1,5 uur.

Voor organisaties/teams
Systemisch werken met teams kan snel helderheid scheppen in waar het wel en niet loopt.
Het maakt bewust van wat er in de onderstroom meespeelt en geeft inzicht in belemmeringen en hulpbronnen in relatie tot het doel of de opdracht van het team.

Meer informatie? Neem dan contact met me op, dan bespreken we je vraag en de mogelijkheden.


Scroll naar boven