De dynamiek van een samengesteld gezin

Referenties Nicole Lamper

Als kinderloos door het leven gaande dame, was ik jaren geleden heel blij dat er met mijn nieuwe liefde ook een cadeau dochter mijn leven binnen kwam.
Het was niet zo moeilijk om haar meteen in mijn hart te sluiten.
Wat ingewikkelder bleek was mijn plek te vinden met alle nieuwe rollen:
In een relatie met een man die al eerder een gezin had en wiens ex-partner heel zichtbaar en (vaak letterlijk) aanwezig was, omdat ze nu eenmaal samen ouders zijn van diezelfde dochter.
Als stief/cadeau/bonus moeder, terwijl ik geen moeder was, want die had ze al. En als ik teveel moeder leek te worden, dan werd ik uitgenodigd (uitgedaagd) een stapje terug te doen.
Op belangrijke momenten was ik wel de partner, maar stonden er twee biologische ouders vooraan.

Het heeft tranen gekost. En het heeft veel wijsheid en bovenal veel liefde gevraagd. Van dat laatste had ik gelukkig genoeg.
Wat ook heel dienend werkte was dat ik ben gaan onderzoeken hoe ik mijn plek in dit gezinssysteem helder kon krijgen. Die systemische kennis leerde mij wat ik te doen en te laten had om mijn eigen plek in te nemen en vanuit daar mee te bewegen in ons samengestelde gezin.

Heel vaak (te vaak) hoor ik dat het misloopt in een nieuwe relatie. Dat het niet lukt om samen met elkaars kinderen een fijne gezinssituatie op te bouwen.
Dat is jammer! Met kennis over familie systemen, verstrikkingen, loyaliteiten en inzicht in hoe dat in jouw specifieke situatie werkt, kun je veel stappen in de goede richting maken!

Herkenbaar, omdat je zelf in een samengesteld gezin leeft? Kom eens langs voor een opstelling van jouw gezin, dat maakt veel helder! Of neem deel aan de systemische workshop en opstellingendag op 7 oktober 2023. Dat laatste is ook heel geschikt als je werkt als kind- en gezinscoach!

Deel deze blog:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blogs

Heb je een vraag?

Ik kijk en denk graag met je mee.

Nieuws & inspiratie ontvangen ?

Scroll naar boven